1-2-4-all

Eén van de leukste en effectiefste liberating structures vind ik de 1-2-4-All. Via een eenvoudig proces zorg je ervoor dat alle groepsleden hun zegje doen. En, minstens zo belangrijk, zich gehoord voelen.

Werkwijze

  • Stel een thema of onderwerp vast. Vaak een knelpunt of een langlopende uitdaging waarvoor nieuwe ideeën en inzichten nodig zijn.
  • Laat de groepsleden vervolgens 1 minuut in hun eentje ideeën opschrijven.
  • Vervolgens bespreken ze hun ideeën twee minuten lang in tweetallen.
  • Hierna – je raadt het al – vier minuten in viertallen.
  • En tot slot wordt per viertal 1 highlights plenair besproken.

Alternatief
Soms is het lastig om 1 opvallend inzicht te delen als viertal. Je kunt ook een tussenstap inbouwen: Laat de viertallen de drie meest aansprekende items/inzichten uit hun groep bepalen (bijvoorbeeld met dot-voting) en gebruik dit voor de plenaire sessie.

IN DE PRAKTIJK

Wij zetten de 1-2-4-All regelmatig in. Bijvoorbeeld met een groep van 15 middenmanagers die opeens agile ‘moeten’ werken en worstelden met hun nieuwe rol.

De sessie werd geleid door de organisator, een van de managers. De aanwezigen begonnen direct door elkaar heen te praten tot de man met de grootste mond de rest stil kreeg. Als Agile Coaches hebben wij toen vriendelijk ingegrepen en gevraagd naar het doel van de sessie. De organisator las het doel uit de agenda voor:  ‘Het ophalen van alle zaken waar de managers tegen aanlopen bij de agile transitie’. Daarna hebben we voorgesteld de microstructure 1-2-4-All in te zetten, zodat iedereen zijn of haar input kon leveren.

De uitkomst was bevredigend voor zowel de grote mond als de grijze muis. Iedereen voelde zich gehoord en begrepen. Er werden concrete actiepunten geformuleerd.

Meer informatie
Lees hier de hele instructie van de liberating structure 1-2-4-All

Welkom in de LSD toolkit
Je bent beland in de Lean Story Design toolkit. Een schatkist vol werkinstructies, sjablonen, allerhande werkvormen, oefeningen, handige tips en slimme trucs voor de teamcoach, teamlead, LSD coach, scrum master en agile coach.

Als je op zoek bent naar informatie over LSD, de workshops of de boeken, kijk dan op de corporate website.