Besluitvorming

En dan heb je een lange lijst van ideeën… Maar hoe bepaal je de grootte? De waarde? De prioriteit? Het sentiment? Op deze pagina een aantal handige manieren om de mening van een groep te peilen en te komen tot gedragen besluitvorming. Consensus dus. Maar vooral: het gesprek aangaan!

 1. Planning poker
  Dit is de bekendste manier om de grootte van werk (veelal in de vorm van product backlog items) in te schatten. Soms ook gebruikt voor het bepalen van waarde. Hier is voldoende over geschreven en bekend, maar voor wie meer wil weten.
 2. T-shirt sizing
  Geen Fibionacci reeks zoals bij planning poker, maar t-shirt maten. van XXS tot XXL. Ook bekend, dus meer achter deze link.
 3. Dotvoting
  Stemmen met puntjes dus. Simpel en doeltreffend kies je de, volgens de groepsleden, belangrijkste items uit een aantal items.
  Werkwijze: verzamel ideeën vanuit de groep met een van de liberating structures. Bijvoorbeeld op een whiteboard als tekst of (voorkeur) op post-it’s. Elke aanwezige krijgt een markeerstift/marker en kan drie puntjes zetten. Hij/zij zet puntjes op de drie items (post-it’s) die hij het belangrijkst vindt. Als iedereen ‘gestemd’ heeft rangschik je de items op volgorde van aantal ‘dots’. Bespreek er zoveel als je nodig acht of binnen de timebox past.
 4. Floor voting
  Stemmen met puntjes, maar dan op de vloer. Handig om bijvoorbeeld het sentiment in een groep te peilen.
  Een voorbeeld: aan het eind van het SAFe PI event wil je weten hoe het gesteld is met het vertrouwen in de haalbaarheid? Hebben we een realistische hoeveelheid werk gepland? Leg op plak vijf grote stippen op de vloer. In verschillende kleuren en met erop een grote 1, 2, 3, 4 en 5. Geef korte uitleg (‘ga bij de 1 staan als je totaal geen vertrouwen hebt en bij de 5 als je helemaal overtuigd bent dat we het gaan halen’) en laat de deelnemers hun plek kiezen. Laat vervolgens de groepen over en weer een toelichting geven op hun keuze. Zeker eenlingen doen het goed 
 5. Over de streep
  Vergelijkbaar met floor voting maar dan met slechts twee keuzes die gemaakt worden door aan een kant van een op de vloer getrokken lijn (schilderstape werk goed) te gaan staan. Ja of Nee. eens of Oneens. Licht of Donker. Et cetera.
 6. Hand voting
  Geen planning poker kaarten bij de hand? Aan diezelfde hand zitten vijf vingers. De vuist meegerekend heb je dus 6 varianten. Een vuist betekent helemaal oneens en vijf vingers helemaal mee eens. tel af ‘1…2…3…’ en steek tegelijk je hand op. Bespreek vooral de uitersten (en waak voor de grapjes die de hitlergroet brengt).
 7. Deep Democracy
  Consensus bereiken in een (grote) groep is lastig. Hiervoor zijn de Liberating structures bedoeld. Een alternatief (en vermoedelijk inspiratiebron) voor de Liberating Structures is Deep Democracy van Myrna Lewis*. Dit is een set van methodieken om iedereen een stem te geven. Lees hier een introductie in hoe deep democracy werkt.

* Myrna is afkomstig uit post-apartheid Zuid Afrika, iets dat haar gevormd heeft en duidelijk van invloed is op haar visie en methodiek.

Heb je leuke manieren of te stemmen, mail ze me!

Welkom in de LSD toolkit
Je bent beland in de Lean Story Design toolkit. Een schatkist vol werkinstructies, sjablonen, allerhande werkvormen, oefeningen, handige tips en slimme trucs voor de teamcoach, teamlead, LSD coach, scrum master en agile coach.

Als je op zoek bent naar informatie over LSD, de workshops of de boeken, kijk dan op de corporate website.