Starten met Storytelling

Op deze pagina vind je wat eenvoudige werkvormen die we hebben bedacht voor als je wilt starten met storytelling, al dan niet in je team.

Delen  door  drieBeschrijf je boodschap in minimaal 21 en maximaal 27 woorden. Kies vervolgens maximaal negen losse woorden op die de kern zijn van jouw verhaal en schrijf ze op. Bespreek dit vervolgens in tweetallen en schrap zes woorden tot je drie kernwoorden over hebt. Deze drie gebruik je vervolgens als de kapstok voor je persoonlijke legende, teamlegende of organisatieverhaal (SCS*).
Alternatief eindeBedenk individueel een alternatief einde voor je favoriete Netflix serie en presenteer dit live. Of beter: acteer het! Ook leuk met (je) kinderen.
We would…Deze oefening doe je met meerdere mensen. Het doel is het ontdekken van de overeenkomsten en verschillen in jullie (team)droom. Je verzint een bijzondere gebeurtenis en gaat fantaseren in de ‘dan zouden wij’-vorm. Bijvoorbeeld: ‘Als we de loterij zouden winnen, dan zouden we  een jacht kopen’. De tweede persoon gaat hierop door met ‘Dan zouden we de oceaan overvaren’, de volgende met ‘Dan zouden we gaan vissen op walvissen en weer de volgende ‘Dan zouden we Moby Dick tegenkomen’, enzovoort. 
Hints zonder handenEen leuke opwarmer voor een storytelling sessie is een soort hints maar dan zonder de non-verbale communicatie. Je moet een woord omschrijven in woorden zonder het woord te noemen. En dat binnen 30 seconden. Download de gratis Woordspel app van Gelimbo.
WoordspelenEen andere opwarmer: laat een online woordgenerator twee willekeurige woorden ‘bedenken’. Maak hier vervolgens 1 woord van. Een variant is 1 willekeurig woord genereren en een combinatie laten maken met een popliedje, een BN-er of een dier.

* De Sustainable Corporate Story (Van Riel cs)

Welkom in de LSD toolkit
Je bent beland in de Lean Story Design toolkit. Een schatkist vol werkinstructies, sjablonen, allerhande werkvormen, oefeningen, handige tips en slimme trucs voor de teamcoach, teamlead, LSD coach, scrum master en agile coach.

Als je op zoek bent naar informatie over LSD, de workshops of de boeken, kijk dan op de corporate website.