Liberating structures

Liberating Structures zijn eenvoudige werkvormen om het potentieel van een hele groep of zelfs organisatie te benutten. Een set van leuke technieken om effectief consensus te bereiken. Een verzameling van 33 ‘microstructures’ bedacht (lees: grotendeels verzameld* en bewerkt) door Keith McCandles en Henri Lipmanowicz die je naar hartelust kunt combineren. Het inspirerende verhaal van de beide mannen zie je in deze video.

VERDEEL EN HEERS
Het kernprincipe achter de liberating structures is ‘maak het klein’. Wil je de input van een grote groep, breek deze dan op in kleine groepjes. Zo komt iedereen aan bod en blijf je toch binnen een acceptabele tijdsduur. Simpel en doeltreffend. En bevrijdend. Liberating dus.

DE PRAKTIJK
In mijn rol als Scrum master en Agile coach zet ik regelmatig een of meer liberating structures in. Ik ben fan! Tegelijk ben ik ook kritisch. De theorie en voorbeelden zijn inspirerend, maar de dagelijkse praktijk is vaak weerbarstig. Een groep van leergierige scrum masters meenemen met Liberating Structures is nu eenmaal makkelijker dan het enthousiasmeren van teamleden in weerstandsmodus of van werk overlopende managers.

In mijn blogposts bespreek ik steeds een Liberating structure (Waar zit de pijn? Wat lost de liberating structure op? Hoe werkt het?) en voeg mijn praktijkervaring toe. Inclusief handige tips.

De Liberating Structures zijn goed te combineren met Learning 3.0 waarover Alexandre Magno zijn boek ‘How Creative Workers Learn’ schreef. Scrum coach Christiaan Verwijs legt de synergie uit in een helder blog.

WERKEN MET STRINGS
Wie de Liberating Structures naar de next level wil brengen, maakt een serie van structures. Die noemen we een string, een logische combinatie van meerdere werkvormen achter- en door elkaar. Ik heb eens een ochtendprogramma voor een teamdag aan elkaar geregen met 6 verschillende liberating structures.

GO!
Ondanks het feit dat ik kritisch blijf, voert enthousiasme de boventoon. Ik hoop dan ook dat jij deze technieken gaat gebruiken. Combineren.Verfijnen. Of zelfs eigen structures gaat bedenken.

Veel plezier met de liberating structures!

Gerjon Zomer
Freelance Agile coach en scrum master 

* Een alternatief (en vermoedelijk inspiratiebron) voor de Liberating Structures is de Deep Democracy van Myrna Lewis.

Meer over de werkvormen op liberatingstructures.com 

Welkom in de LSD toolkit
Je bent beland in de Lean Story Design toolkit. Een schatkist vol werkinstructies, sjablonen, allerhande werkvormen, oefeningen, handige tips en slimme trucs voor de teamcoach, teamlead, LSD coach, scrum master en agile coach.

Als je op zoek bent naar informatie over LSD, de workshops of de boeken, kijk dan op de corporate website.