Retrospectives

Op deze pagina staat een aantal leuke, effective scrum retrospectives. Uiteraard kun je het ook inzetten als je niet scrumt.

De zeilboot kennen we. De zeester ook. Prima retrospectives wat mij betreft. Maar voor afwisseling is ook iets te zeggen. En een retrospective heeft meer effect als deze aansluit op de belevingswereld van je teamleden. Daarbij is de retrospective dé kans om je als scrum master creatief uit te leven.

Redenen genoeg dus om zelf retrospectives te bedenken. Ter inspiratie een aantal retro’s die bedacht zijn door LSD-man Gerjon Zomer:


Gedistribueerde teams
Als je team op twee geografische locaties werkt (distributed team), zijn goede retro’s een uitdaging. Op basis van zijn ervaringen ziet Gerjon Zomer een vijftal ingrediënten die bijdragen aan effectievere retrospectives. Lees hierover het LinkedIn artikel.

ANDERE LEUKE RETROSPECTIVES

  • Spice up your retrospective. In deze post van Barry Overeem van The Liberators 11 ideeën om je retrospectives leuker en effectiever te maken (zeker bij thuiswerken).
  • Stop-Start-Continu. Deze klassieker is super eenvoudig en tegelijk heel effectief. Verdeel een whiteboard in drie kolommen en laat de teamleden die vullen met (post-its met) dingen de we moeten blijven doen, dingen waarmee me mee moeten beginnen en dingen waarmee we direct moeten stoppen.
  • Voorspel het weer
    Laat je teamleden het ‘weer’ voor de komende sprint voorspellen aan de hand van de vijf scrumwaarden*. En vooral: laat hen hun weerkaart presenteren als een ware weersman of -vrouw. Download hier de werkinstructie.
  • Carsten Lutzen maakt handige instructiefilmpjes bij retrospectives en werkvormen rond agile werken.

RETROS VERZAMELD

  • Retrium.com | Mooi vormgegeven, flawless techniek maar wel betaald. En wat ons betreft meer oude wijn in nieuwe zakken.
  • Een mooi overzicht met bestaande retrospectives vind je op Retromat.org. Alle bekende retro’s op een rijtje. Gratuit. Vaak met handige foto’s.

* Het originele idee is van Barry Heins. Zijn post lees je hier: The Weather forecast retrospective 

Welkom in de LSD toolkit
Je bent beland in de Lean Story Design toolkit. Een schatkist vol werkinstructies, sjablonen, allerhande werkvormen, oefeningen, handige tips en slimme trucs voor de teamcoach, teamlead, LSD coach, scrum master en agile coach.

Als je op zoek bent naar informatie over LSD, de workshops of de boeken, kijk dan op de corporate website.