Timeboxing

Agile draait om ‘timeboxing’. Zo hanteert de scrum guide duidelijke richtlijnen over de tijdsduur van de ceremonies. Dit heeft een doel: agile werken draait om het ‘maximaliseren van het niet-doen’. De ‘lean’ eliminatie van waste is onderdeel van de agile mindset. Verspil geen tijd. Ga effectief met je tijd om.


EXTREME TIMEBOXING
Voor de hardleerse teams die steevast het tijdslot overschrijden hebben wij extreme timeboxing bedacht. De instructies lees je hier.


TOOLING
Als begeleider van een sessie moet je dus beschikken over een horloge met stopwatch of een smart phone. Voor de liefhebber zijn er leuke alternatieven.

time timer bij scrum

Time Timer
De time timer vind ik persoonlijk de handigste timer. Door de analogie rode wijzerplaat zien jij en de aanwezigen in een oogopslag hoeveel tijd er resteert.
Te koop op Timertimer.nl of BOL.com.

tingsha bells als scrum timer

Tingsha bells 
Een beetje zweverig voor sommigen wellicht, maar wel erg handig. Deze ‘zen’ belletjes geven een kalme toon. Een stuk beter dan een schreeuwende organisator, alarm of megafoon.
O.a. te koop op Spiru.nl 

Extreme timeboxing
Er zijn leuke manieren om timeboxen aan te leren. Zelf zet ik iets in dat ik ‘Extreme Timeboxing’ noem. Mijn artikel hierover, inclusief enkele praktische oefeningen, lees je hier.

Welkom in de LSD toolkit
Je bent beland in de Lean Story Design toolkit. Een schatkist vol werkinstructies, sjablonen, allerhande werkvormen, oefeningen, handige tips en slimme trucs voor de teamcoach, teamlead, LSD coach, scrum master en agile coach.

Als je op zoek bent naar informatie over LSD, de workshops of de boeken, kijk dan op de corporate website.