Teamdynamiek inspiratie

De kracht of groei van een team is lastig te meten – wat ons betreft kunnen de meeste ‘maturity models’ de prullenbak in – maar wel te voelen. Als je een ruimte binnenloopt waar een team effectief samenwerkt, voel je de energie. Om de dynamiek van een team uit te leggen, staan op deze pagina inspirerende beeldmetaforen.


Harvard natural science lecture demonstrations

(Scrum)teams synchroniseren in onze ervaring op net zo’n magische wijze als deze metronomen. Kijk maar…
1. Zet een aantal mensen bij elkaar (de metronomen) en ze doen allemaal hun eigen ding. Maar ondersteun je ze goed en geef je ze voldoende bewegingsvrijheid (de plank met de colablikjes) en ze gaan synchroon lopen. De belangrijkste teamondersteuner is de scrum master en die moet dus vooral geduld hebben. Niet teveel sturen. Pushen (de colablikjes corrigeren) werkt zelfs averechts. Je kunt het gras niet laten groeien door eraan te trekken.
2. En de analogie gaat verder: plaats een extra metronoom (teamlid) op het plankje en deze zal eerst uit de pas lopen en dan (als het team voldoende groot is) vanzelf synchroon gaan lopen met het team.
3. En wat gebeurt er als je de ondersteuning en bewegingsvrijheid (de plank met de blikjes) weer weghaalt? Inderdaad, dan duurt het niet of de metronomen gaan weer uit de pas lopen. Net als bij teams dus 🙂


Hieronder zie je een ander inspirerend filmpje

In dit filmpje zie je hoe objecten die willekeurig lijken te bewegen, samen een soort hallucinerende dans uitvoeren. Sorry voor de muziek 🙂
Welkom in de LSD toolkit
Je bent beland in de Lean Story Design toolkit. Een schatkist vol werkinstructies, sjablonen, allerhande werkvormen, oefeningen, handige tips en slimme trucs voor de teamcoach, teamlead, LSD coach, scrum master en agile coach.

Als je op zoek bent naar informatie over LSD, de workshops of de boeken, kijk dan op de corporate website.