Testen

Het design thinking proces is een samenspel van analyse, experimenteren en testen. Over dat laatste gaat deze pagina. Hoe test je en wanneer? En wat gebeurt er als je het testen overslaat of afraffelt? Je leest er over in het groene deel van de LSD reeks. Op deze pagina een ‘oefening om het testen te oefenen’.Om te oefenen met testen en een goede testopstelling bedenken, kun je het beste het product waar je aan werkt gebruiken. Maar het kan helpen om het ‘droog’ te oefenen met een casus buiten je werkveld. In deze door ons bedachte oefening laat je de deelnemers spelen met testscenario’s.

CASUS ‘WITTE RUIS’
Je zit in de auto en plots hoor je een sirene. De kans is groot dat je niet weet waar het geluid vandaan komt. Hetzelfde fenomeen treedt op als een vrachtwagen achteruit een steeg uitrijdt. Grote kans dat je het geluid niet kunt lokaliseren of het niet eens opmerkt. En voor je het weet ben je plat.
Waarom is dit zo en wat is het alternatief?

In deze leuke oefening ga je dit onderzoeken (of beter gezegd: leren onderzoeken). Het waarschuwingssignaal van een achteruitrijdende vrachtwagen is ooit bedacht omdat het de goedkoopste manier is om geluid te produceren. Het enige dat nodig is, is een klein bi-metaaltje en een laag voltage. Door het metaaltje onder stroom te zetten, verbuigt het, wat resulteert in hoge bliepjes. Maar… ons brein is helemaal niet gemaakt voor dit soort bliepjes. We kunnen het slecht lokaliseren. Een geluid dat we wel kunnen plaatsen is de zogenaamde ‘witte ruis’. Dit is het vervelende geluid dat je hoort als je je TV niet goed op een zender afstelt.

DE OPDRACHT
In de opdracht gaan we aan de slag in tweetallen. We onderzoeken het frame dat ‘witte ruis’ veel beter werkt en dus de verkeersveiligheid vergroot. Maar hoe test je dit? Hoe vergelijk je bliepjes met de ruis? Dat is de uitdaging van de teams.

(De mooiste testopstelling die wij zijn tegengekomen zie je in aflevering 7. van het eerste seizoen van de Netflix serie White Rabbit project).

AANVULLENDE OPDRACHT
Als extra kun je de witte ruis techniek toetsen aan de drie dimensies van design thinking: is het gewenst, technische haalbaar en economische rendabel?

Welkom in de LSD toolkit
Je bent beland in de Lean Story Design toolkit. Een schatkist vol werkinstructies, sjablonen, allerhande werkvormen, oefeningen, handige tips en slimme trucs voor de teamcoach, teamlead, LSD coach, scrum master en agile coach.

Als je op zoek bent naar informatie over LSD, de workshops of de boeken, kijk dan op de corporate website.