Scrumban

Scrum is ‘slechts’ een tool, maar een heel krachtig framework als het juist wordt toegepast. En in de juiste setting. Scrum is bedoeld voor een ontwikkelomgeving met veel bewegende delen. Voor het afwerken van vastomlijnde taken – denk aan de tickets van een helpdesk – is kanbannen geschikter. Maar er is ook een tussenvorm: ScrumBan.

Soms zit er weinig iterratiefs in het werk – we werken niet in kleine stappen aan een oplossing in samenwerking met en op basis van de feedback van gebruikers – maar is de realisatie van het werk en de setting waarin we werken wel complex en gecompliceerd. Dan is er bijvoorbeeld geen Scrum increment, maar een geordende backlog is wel nuttig.

Voor dit soort situaties is ScrumBan bedacht. Het is een samentrekking van Scrum en Kanban. Download de handige LSD ScrumBan poster om te zien wat het verschil is tussen Scrum en Kanban en welke slimme combinatie ScrumBan maakt.

Scrum overboord?
ScrumBan is meer Kanban dan Scrum. Gebruik het dus niet rigide maar speel met de werkvorm. Experimenteer met Scrum-elementen en kijk of die voor jouw team wel werken.

In het algemeen kan gesteld worden dat hoe het werk door een sprint ‘getrokken’ wordt met Scrum niet voor elk team werkt, maar Scrum altijd nuttig is bij het voorbereiden van werk tot het moment dat het sprintklaar is. Scrum blijft hoe dan ook het meest krachtig als het gebruikt wordt waarvoor het bedoeld is en ingezet wordt zoals het bedacht is, inclusief alle ceremonies, rollen en artefacten.

De handige LSD scrumposter downloaden

Welkom in de LSD toolkit
Je bent beland in de Lean Story Design toolkit. Een schatkist vol werkinstructies, sjablonen, allerhande werkvormen, oefeningen, handige tips en slimme trucs voor de teamcoach, teamlead, LSD coach, scrum master en agile coach.

Als je op zoek bent naar informatie over LSD, de workshops of de boeken, kijk dan op de corporate website.