Zelfsturing

Zelfsturing is in de kern een manier van het inrichten en besturen van een organisatie zonder de oude vertrouwde hiërarchie. Maar hoe gaat dit in zijn werk en vooral: wat zijn de valkuilen?

Bij zelfsturing zijn de mensen ‘op de werkvloer’ aan zet. Zij werken in kleine teams verantwoordelijk voor hun eigen gebied en nemen alle bijbehorende beslissingen.

ZELFSTUREND WORDEN
Overweeg je om de/je organisatie om te turnen naar een netwerkorganisatie van zelfsturende teams? Lees dan vooral de inspirerende verhalen van de organisaties die je voorgingen. Onderaan deze pagina een lijstje met boeken waar deze verhalen verzameld zijn.

Zelfsturend worden is een reis, een zoektocht. Er is geen model, geen blauwdruk. Je moet (lees: mag!) je eigen weg vinden. Zelfsturing is vooral een experimenteel proces. In kleine stappen ruimte geven en vertrouwen bouwen. Veel jassen passen tot er eentje past.

De LSD mindset is een krachtige bodem voor de transitie naar zelfsturing. Gun jezelf en je mensen een LSD workshop en maak kennis met de mindset die zelfsturing mogelijk maakt. Dat kan ook bij grote organisaties, de praktische zaken lossen we wel op. En de vorm en inhoud stemmen we af op jullie specifieke casus en uitdagingen.

Interesse? Wij maken graag kosteloos kennis.

LEZEN
Wil je meer weten over zelfsturing lees dan, naast het derde (blauwe) deel van het LSD drieluik het werk van Frederic Laloux, de Corporate Rebels en Aaron Dignan. In deze boeken vindt je de inspirerende verhalen van ondermeer Semco, Morning Star, Handelsbanken, Buurtzorg, Incentro, Finext, Patagonia en Haier.

Welkom in de LSD toolkit
Je bent beland in de Lean Story Design toolkit. Een schatkist vol werkinstructies, sjablonen, allerhande werkvormen, oefeningen, handige tips en slimme trucs voor de teamcoach, teamlead, LSD coach, scrum master en agile coach.

Als je op zoek bent naar informatie over LSD, de workshops of de boeken, kijk dan op de corporate website.