Puzzels en raadsels

Soms zit je even vast. De ideeën zijn op en de inspiratie is ver te zoeken. Dan helpt het om even afstand te nemen. Om de creativiteit weer op gang te helpen, kun je puzzels gebruiken. Het belangrijkste is dat je even uit je hoofd komt en niet alleen je ogen maar ook je handen en andere zintuigen gebruikt. Op internet staan legio voorbeelden van leuke puzzels en raadsels. Op deze pagina een selectie. We gaan hierbij uit van een team.

HUISJE MET EEN KRUISJE
De teamleden zoeken – iedereen voor zich of in tweetallen – naar mogelijke combinaties om dit huisje te tekenen zonder de pen van het papier te halen en zonder een lijn tweemaal te trekken. De antwoorden zien er zo uit: 123143542. En alle mogelijke combinaties vind je hier.


ONMOGELIJKE PAPIER PUZZEL
Laat de teamleden ieder voor zich zo snel mogelijk deze ‘onmogelijke’ vorm maken van 1 velletje A4 en zonder lijm of plakband.


FLESSEN EN MESSEN
Pak vier lege bierflesjes en 3 messen uit de besteklade. De uitdaging is ervoor te zorgen dat 1 flesje een fleslengte boven de grond komt te staan. Maar… het flesje mag niet op een andere fles staan, ook niet met een mes ertussen. Hoe krijg je dit voor elkaar? 


HONDJE
Deze oefening is leuk om de kracht van de aanname te illustreren. Je vertelt een verhaal en vertelt dat de opdracht is om het verhaal in plaatjes te vatten zodat het gebruikt kan worden ongeacht de taal. Laat de teamleden ieder voor zich de individuele stappen tekenen. Je kunt uiteraard zelf een verhaal bedenken, maar je kunt ook deze (van LSD coach Gerjon Zomer) gebruiken:
1. De klant wil een hondje
2. Het hondje is bruin
3. Het hondje staat op vier wielen
4. Het hondje is groot genoeg om een piano op te zetten.

De kans is groot dat er tekeningen worden gemaakt van (arme) hondjes die onder elke poot een wiel hebben en die een enorme piano op hun rug dragen. Maar een hondje is ook een klein karretje op vier wielen dat je kunt gebruiken om… een piano te vervoeren.


RECLAMEPOSTER
Welk woord (niet perse het aantal puntjes) moet je links en rechts van de lijn schrijven om een hele slimme reclameposter te maken? En voor welke organisatie? Tip: het gaat voornamelijk om de juiste fit.

Welkom in de LSD toolkit
Je bent beland in de Lean Story Design toolkit. Een schatkist vol werkinstructies, sjablonen, allerhande werkvormen, oefeningen, handige tips en slimme trucs voor de teamcoach, teamlead, LSD coach, scrum master en agile coach.

Als je op zoek bent naar informatie over LSD, de workshops of de boeken, kijk dan op de corporate website.