Design thinkers framen een probleem. Ze bekijken de context van het probleem vanuit meerdere perspectieven en doen meerdere aannames die ze achtereenvolgens. verkennen. Het framen is uitvoerig beschreven in het groene deel van de LSD reeks.
Een framekaart is een handig hulpmiddel bij het verkennen van de ideeën binnen een frame. Download hier de handige framekaart.
OEFENING: parkieten
Een leuke framing oefening van LSD coach Gerjon Zomer is deze: parkieten vormen een steeds groter wordend probleem. De felgekleurde beestjes (die overigens steeds groter worden) zijn prachtig om te zien, maar een crime voor de Oud-Hollandsche vogeltjes. Parkieten zijn brutaal, slim en vooral grote rovers. Ze plunderen de nesten van kleinere vogels, die het door onder meer het overschot aan katten als zwaar hebben.
De casus: de gemeente X vraagt jouw design thinking team het probleem op te lossen. Bedenk een aantal frames en ga hierbinnen helemaal los. Creëer keuzes: bedenk een mogelijk oplossing, experimenteer, test en maak keuzes. Welk frame is het meest kansrijk? En welke ethische aspecten neem je hierin mee?
Voor de facilitator: er zijn uiteraard meerdere frames mogelijk. Een mooie is aansluiting te zoeken bij de levensfase: zorg dat er geen nesten meer zijn (frame 1), zorg dat parkieten geen eieren kunnen leggen (frame 2), zorg dat de eieren niet uitkomen (frame 3), zorg dat parkieten eerder doodgaan (frame 4), et cetera. De aanname is hierbij dat het probleem bij de parkieten ligt, maar het zou ook kunnen zijn dat de oplossing bij ‘onze’ vogeltjes ligt. Dat levert weer heel andere frames op. Wat dacht je van een ‘assertiviteitstraining voor huismussen?’ Hoe gekker de frames, hoe beter!
VOORBEELD: vergrijzing
Een groeiende groep die om design thinking oplossingen vraagt, zijn de bejaarden. Ook hier geldt dat er soms te vaak naar een oplossing toegewerkt wordt zonder dat er verschillende frames worden verkend.
Een voorbeeld: de steunkous of compressiekous is een marteling om aan- en uit te trekken. En dus zijn er verschillende uitvindingen die hierbij helpen. Van handschoenen tot complete machines. Maar…. vraagt Raquel Pereira Silva, student van de Eindhovense design academie zich af, waarom zoeken we de oplossing niet ín de kous. Vanuit dit frame ontwikkelt zij de NI-TI (Nikkel-Titanium) steunkous van thermisch krimptextiel. De kous wordt koud aangetrokken en is dan nog losjes, maar krimpt door de warmte van het been. Het uittrekken gebeurt eenvoudig met een cold pack. Je ziet: de beste oplossing is meestal de eenvoudigste*
Lees hier meer over slimme design thinking oplossingen bij het ouder worden. Of lees dit artikel.
* de NI-TI is ook nog eens leverbaar in diverse kleurcombinaties die afwijken van de grauwe vleeskleurige standaardkous; van klassiek donkerblauw met grijze streep tot een jeugdig rood met geel.