Twee leuke werkvormen om teams kennis te laten maken met zelforganisatie zijn ‘Waar is mijn ballon?’ (origineel van Syrella Johan) en het Enemy-Defender spel.
Waar is mijn ballon?
“Een leraar bracht ballonnen naar school en vroeg de kinderen om ze op te blazen en daarna hun naam erop te zetten. Ze gooiden de ballonnen de hal in terwijl de leraar ze husselde. Daarna gaf hij de kinderen vijf minuten om de ballon met hun naam erop te vinden. Ze renden rond en zochten uitzinnig. Maar toen de tijd op was, had niemand zijn eigen ballon gevonden.
Daarna moesten ze van de leraar de dichtsbijzijnde ballon oppakken en hem aan de persoon geven wiens naam erop stond. In minder dan twee minuten had iedereen zijn eigen ballon.
Tenslote zei de leraar, “Ballonnen zijn als geluk. Niemand vindt het als ze het enkel voor zichzelf zoeken. Maar als iedereen investeert in elkaars geluk, vinden ze hun eigen geluk het snelst.”
(Je snapt dat je dit met willekeurig welk object kunt doen)
Enemy-defender
Deze oefening werkt ook in (hele) grote groepen. Het idee is simpel: iedereen kiest voor zichzelf (in zijn of haar hoofd) iemand als vijand en iemand als beschermer. De facilitator geeft het startsein en de enige taak van de deelnemers is om steeds tussen hun vijand en hun beschermer in te staan. Je zult zien dat de groep eerst heftig beweegt maar dat er langzamerhand een status-quo ontstaat. Bespreek dit na met de groep: hoe was dit? Wat gebeurde er? Wat zegt dit over zelforganisatie in teams? En: Wie denkt te weten wiens vijand of beschermer hij was?