Bij design thinking werk je meestal in zogenaamde ‘design sprints’. Dit zijn korte sessies waarin het probleem en de oplossingen worden verkend binnen frames. Op deze pagina leggen we uit wat design sprints zijn en waarin de ideation sessies van LSD afwijken van de reguliere workshops.
Design sprints
Als je bekend bent met Scrum, ken je de term sprint. Maar anders dan bij Scrum kent design thinking geen vast sprint-ritme. Design sprint worden meestal langer naarmate we meer frames hebben verkend. Dit komt omdat je van grof naar fijn werkt. Hoe kansrijker het frame, hoe langer je het verkent.
In het kader van de design sprint valt vaak het woord ‘ideation’, een woord dat inderdaad is afgeleid van ‘idea’.
Vorm
De ideation workshop kan elke vorm aannemen die je maar kunt bedenken als je maar ‘denkt met je handen’. Van knutselen en fröbelen tot koken, en van graffiti tot LEGO. We zorgen ervoor dat de workshopruimte en activiteiten de creativiteit bevorderen. Voorbeelden hiervan zie je in onderstaande slideshow.
[metaslider id=”1999″]
Wat LSD anders doet
We hebben het vaak meegemaakt: een geweldig inspirerende ideation tweedaagse leidde tot prachtige en slimme oplossingen. Maar op maandag zat iedereen gewoon weer achter zijn bureau en was er weinig veranderd. In de LSD innovatieworkshop ‘ontstaat het terwijl je het maakt’. Dat is niets nieuws, je doet het in alle ideation sessies. Je zet je tanden in taaie vraagstukken en komt na een aantal sessies op de proppen met slimme oplossingen.
Maar in de LSD design sprints bedenk je niet alleen nieuwe concepten en oplossingen, je zorgt er ook voor dat ze passen binnen de visie en het verbindende doel. En je onderzoekt alvast hoe je ze kunt realiseren, met wie en tegen welke prijs.
Om te voorkomen dat het blijft bij ‘leuke ideeën’, nemen we in de LSD ideation sprint workshop ruim de tijd voor het Waarom en het Hoe. We bereiden voor hoe we de concepten kunnen realiseren én intern verkopen. Hiertoe bekijken we hoe we ze (beter) in kunnen passen in de strategie en purpose. En we oefenen alvast met het maakproces en onderzoeken hoe we de concepten kunnen realiseren, met wie en tegen welke prijs. Deze exercitie blijkt van vitaal belang om het management en de budgethouders – die niet bij de ideation sessies aanwezig waren – mee te nemen in ons enthousiasme.
Het Waarom van de klant
Het Waarom van de organisatie kennen we, maar de klant of gebruiker heeft ook een Waarom. Die koopt niet alleen een product (het Wat) maar ook een beleving (het Waarom). Apple fanaten betalen bijkans het dubbele voor een iPhone (die niet meer kan dan de evenknie van Samsung) puur omdat zij het merk omarmen. Tegelijk zijn er mensen die een Fairfone kopen (die duurder is dan zijn concurrenten en kwalitatief beduidend minder) omdat zij achter de duurzame waarden van het bedrijf staan. En er zijn mensen die WhatsApp inruilen voor het minder gebruikte Signal omdat zij een vuist willen maken tegen de privacyschenders van Facebook.
In de LSD workshop bedenk je niet alleen een Wat maar ook een Waarom.
Multidisciplinair
De LSD coaches zijn M-shaped. Zij beheersen meerdere specialismen. Zo heeft de coach met de design thinking ‘pet’ ook ruime ervaring met de strategische kant van organisaties én met de proceskant. Alleen zo kunnen de LSD coaches zich simultaan vastbijten in het Wat, Waarom en Hoe. Hierdoor blijft het niet bij leuke ideeën maar worden de doelen bereikbaar. We doen dit al ín de workshop. Zo benutten we de creatieve energie van de groep die vaak zo snel weer wegebt als de realiteit op de deur klopt.
Kom dus ‘denken met je handen’. Of met je tanden…
Bekijk hier de LSD design thinking workshop met ideation.