De microstructure What, So What, Now What? (3W) wordt vaak onbewust al gebruikt in vergaderingen. Zeker wat betreft het onderdeel ‘So What?’ (WTF!). Het enige verschil is dat we het nu structureren in de tijd. In drie logische stappen komen we tot concrete oplossingen en acties voor een probleem.
WERKWIJZE
- Geef een korte uitleg en maak kleine groepen van 5-7 mensen.
- Stap 1: WHAT?
– Deelnemers reflecteren alleen op wat er gebeurd is. Wat viel hem/haar op? (1 minuut)
– Bespreek dit vervolgens in een kleine groep (5 minuten)
– Verzamel de (drie) meest aansprekende inzichten per kleine groep
– Deel deze plenair met de hele groep
– Breng terug tot maximaal vijf belangrijkste inzichten (met dotvoting bijvoorbeeld) en schrijf deze op een whiteboard - Stap 2: SO WHAT?
– Leg kort uit wat de stap inhoudt
– Individuele sessie: Waarom is dit belangrijk? Welke patronen zie ik? Welke hypothese kan in maken? (1 minuut)
– Bespreek in de kleine groep ((5 minuten)
– Deel plenair met de hele groep
– Breng terug tot maximaal vijf belangrijkste inzichten (met dotvoting bijvoorbeeld) en schrijf deze op een whiteboard - Stap 3: NOW WHAT?
– Individueel: Welke vervolgstappen zijn logisch (1 minuut)
– In de kleine groepen bespreek je de bedachte oplossingen, acties en stappen (5 minuten)
– bespreek plenair de belangrijkste inzichten van elke kleine groep - Debrief. Bespreek de sessie op procesniveau met de groep.
Als de groep groter is dan 12-15 mensen, breek deze dan op in meerdere groepen.
IN DE PRAKTIJK
Ik (Gerjon Zomer) heb deze microstructure gebruikt bij een ITops meeting. De IT managers worstelden met de uitfasering van een platform en de juridische (contractuele) consequenties. Het What? was lastig voor de groep. Wat was nu precies het probleem? Als snel werd duidelijk dat het overzicht ontbrak. Niemand beschikte over de juiste kennis om de hele scope te overzien. Dus we hebben daarvan de belangrijkste What? gemaakt.
Bij de So What? bleek dat de juridische gevolgen overschat werden. Een van de managers kon een e-mail laten zien waarin de compliance was geborgd. Tegelijk bleek dat de IT impact onderschat was. Het uitzetten van het systeem zou enorme gevolgen hebben voor het CRM systeem. Dit was volledig over het hoofd gezien. Ook hier bleek overall regie een probleem.
Bij de Now What? werd besloten een systeemanalyse te doen om de technische infrastructuur beter in kaart te brengen. Want als we 1 systeem over het hoofd hebben gezien, waarom dan niet meer systemen? Ook werd besloten voor de time being een regisseur aan te stellen, een leader of the pack die toezicht zou houden op het totale proces.
Tip: Het nadeel van deze liberating structure is dat het soms een te lange lijst met oplossingen oplevert. Net als bij een retrospective is het goed om te focussen. Ik laat de groep daarom plenair (meestal via hand- of dotvoting) de 3-5 belangrijkste inzichten kiezen en vertalen naar concrete acties. Bij scrum teams komen deze acties op de backlog.
Lees hier de complete instructie van de liberating structure What, So What, Now What?.
1.106 thoughts on “What? So what? Now what?”