Wij hebben op zich niks tegen scaling frameworks als SAFe, DaD en LeSS. Waar we wel moeite mee hebben, is als frameworks om een traditioneel ingerichte organisatie heen worden gekneed. Of als een framework direct geïmplementeerd wordt vanaf de start van het agile werken.
Zo is Scrum een een leerproces. Leren is een proces van vallen en opstaan. Door scrum vanaf het begin te combineren met een scaling framework, ontneem je scrum teams de kans om vast te lopen en zélf een oplossing te zoeken. Scrum biedt zelf voldoende aanknopingspunten voor een goede samenwerking tussen teams en uitlijning met de organisatievisie. Mits je organisatie- en teamstructuur hierop aansluit*.
Enfin, op deze pagina wat leesvoer over agile scaling dat we de moeite waard vinden.
Feature teams
Agile scaling gaat niet werken als je niet eerst je component teams ombouwt tot feature teams. Scaling is immers bedoeld voor het uitlijnen van teams die in een keten aan eenzelfde oplossing werken. Je maakt bijvoorbeeld televisies en je moet ervoor zorgen dat het beeldscherm dat team 1 ontwikkelt compatible is met de behuizing die team 2 ontwikkelt. En dat alle teams op tijd klaar zijn voor. Zorg dus dat je teams samenstelt die zich concentreren rond een specifieke feature/product. Hier vind je een mooie oefening om het inzicht rond component vs feature teams te verkrijgen.
Scaling Agile in Organisaties – Henny Portman (***)
Oké, het is wat saai geschreven en vormgegeven (en leven gaat het al helemaal niet) maar dit boek is een prima introductie in de verschillende scaling frameworks. Kopen >>
* Agile werken – en zeker ook scaling – vraagt om cross-disciplinaire teams die het totale maakproces van een product/oplossing bestrijken. Weg met de silo’s! LSD-auteur Gerjon Zomer heeft een eenvoudig filmpje gemaakt over het verschil tussen een component team en een feature team.
SAFe
Het Scaled Agile Framework – uit de koker van voormaliger IBM-er Dean Leffingwell – wordt veel ingezet bij grote, traditionele organisaties die de transitie van Taylorisme naar Agile willen vormgeven. Het verkoopt makkelijk als merger tussen agile en PMO. SAFe voegt complexiteit toe aan organisaties, in plaats van de agile filosofie die juist uitgaat van eenvoud.
Wij hebben reëele bedenkingen bij het SAFe framework (zowel gebaseerd op de theorie als de werkpraktijk) maar we laten graag het woord aan Bas Vodde*. Bas spreekt zich in deze podcast voor het eerst expliciet uit tegen SAFe. Zijn kernboodschap: SAFe heeft niets te maken met agile werken. Couldn’t agree more.
Luister de podcast (vanaf 34:23)
LeSS
* Ja, Bas heeft samen met Craig Larman een concurrerend scalings framework (LeSS) bedacht. En nee, Bas doet niet aan competition bashing, zijn mening over SAFe is gebaseerd op zijn zoektocht naar waarheid, naar wat werkt. En naar het ontmaskeren van de oude wereld in een agile vermomming. LeSS is naar mijn mening gewoon een veel logischere opschaling van het scrum framework dan SAFe. LeSS focust op wat de naam al zegt: Minder. Simpeler. KISS. Essentie.
SAFe focust op hoe om te gaan met complexiteit, LeSS kijkt waarom de complexiteit überhaupt bestaat.
Een must-read voor elke agilist – of je nu wilt scalen of niet – is het boek Scaling Lean & Agile Development en het ‘partnerboek’ Practices for Scaling Lean & Agile Development. Craig Larman en Bas Vodde geven een compleet overzicht van het agile domein. De kern: create a culture of experimentation. Exit SAFe. Een combinatie van kennis, kunde, zelfkennis en humor.
Brave New Work
Een uitdijende organisatie heeft groeipijnen. Dat is logisch en onvermijdelijk. Echt? Aaron Digman – founder van The Ready – heeft inspirerende ideeen en inzichten over het inrichten van organisaties. Lees zijn boek Brave New Work en je krijgt gegarandeerd weer hoop dat het toch echt anders kan. Ook in jouw organisatie
Tips voor goede boeken over agile scaling? Mail ze ons!