‘Out of the box denken’ is een gevleugelde uitspraak van creatieve mensen. Of van mensen die mensen creatief willen maken. Buiten het doosje werken levert vaak verrassende nieuwe inzichten op. Die je vervolgens wel weer moet vertalen naar ‘de box’. Dat is immers de werkelijkheid, de context waarbinnen je product of dienst moet gedijen.
Je kunt ook bewust ‘inside the box’ ontwikkelen. Wat kun je doen met je beperkingen? Hoe kun je van een zwakte juist een kracht maken? Hoe zorg je met een beperkt budget – schaarste maakt inventief – toch (of juist) voor de beste, creatieve oplossing? Ofwel: Hoe kun je roeien met de riemen die je hebt en toch de wedstrijd winnen?
De grondhouding is ‘omdenken’. Je framet je probleem op een andere manier en opeens is daar een hele toffe wending. Je kijkt en kijkt en opeens, bij toeval, zie je iets wat potentieel een doorbraak betekent. Op deze pagina wat voorbeelden van mijn eigen praktijk.
Mycelium eilanden
Mycelium is, kort gezegd, het wortelstelsel van een paddestoel. Het eencellige organisme eet suikers en zet die om in groei. Suikers zitten bijvoorbeeld in houtsnippers en -zaagsel. Het mycelium eet het hout op en vervangt het door een stevig netwerk van draden. Hiervan kun je leuke objecten maken, zoals we al een tijdje doen bij Studio de Kiemkamer. Maar…. de objecten die je groeit zijn kwetsbaar. Ze kunnen slecht tegen regen en zon. Na een paar maanden buiten is er van je creatie weinig meer over. En dan het omdenken tot een interessant frame: ‘hoe kunnen we van de kwetsbaarheid van mycelium een kracht maken?’ Hoe kunnen we de zwakte benutten?
Deze framing leverde het ‘support eiland’ op. Om zuurstofrijke waterplanten in grachten en andere wateren te laten drijven, hebben ze volume nodig en ‘buoyancy’ (drijfvermogen). Individuele planten hebben dit niet, maar een groep van planten met in elkaar verstrengelde wortels wel. En dus hebben wij een mycelium eilandje gemaakt met gaten erin met in elk gat een waterplant die met de wortels door het gat in het water hangt. Mycelium heeft een enorm drijfvermogen en de waterplanten krijgen dus ‘zijwieltjes’ tot de wortels voldoende gegroeid zijn dat het eiland zonder het mycelium kan blijven drijven. Het mycelium hoeft maar een paar maanden heel te blijven (dat lukt), voor het vergaat. Het is een natuurlijk product, dus zonder plastic of andere rotzooi maken we groene eilanden.
De kunst van het weglaten
Een framing die ik vaak gebruik is ‘hoeveel van x kun je weglaten met behoudt van de functie?’ Dit frame heeft onder meer geleid tot de ‘uitvinding’ van het Ecofont, een lettertype om inkt te besparen. De uitdaging was ‘Hoeveel van de letter kun je weglaten met behoudt van de leesbaarheid?’ We schoten gaatjes in de letter en haalden zoveel weg als mogelijk zonder dat de leesbaarheid van de tekst achteruit ging. En dat bleek best veel, omdat de hersenen leegtes zelf invullen. Het Ecofont bleek een succes voor de printermarkt, waar inkt duurder is dan goud en elke besparing welkom.
K.I.S.S.
De oplossing moet altijd simpel zijn. En het liefst simpeler dan de bestaande opplossing. Een complex product maken is niet moeilijk, een eenvoudig product wel. Een simpele regel die ik hanteer voor mijn industrieel ontwerpers: als je 1 ding toevoegt aan de oplossing, moet er 1 ding weg.