Als de aanname de ‘mother of all fuckups’ is, dan is de Conformatie Bias de vader. Het is de natuurlijke neiging van je hoofd om alleen de informatie te zien die past in het beeld dat je wilt zien. Je filtert en interpreteert alles in de richting van de gewenste conclusie. Deze fout in ons denken sluipt ook snel in het innovatieproces en kan ongemerkt weleens zeer kostbare gevolgen hebben. Ofwel: ontmasker hem!
Oké, dan heb je een prachtig business opportunity gespot. Een gat in de markt. Jouw product gaat het helemaal worden!
Je hebt alles vastgelegd in een vuistdik business plan (voor de financiering) en de ontwikkeling alvast gewatervalt in Microsoft projects en een solide P3O opgezet. Of – mijn voorkeur – je werkt vanuit een agile gedachte en hebt slechts een visie op hoofdlijnen uitgewerkt in een prachtige roadmap en gaat de ontwikkeling van je product scrummen. Top!
Maar geen van beide biedt een garantie op succes. Niets geeft die garantie. Gebruik wat je altijd bij je hebt: je gezonde, kritische geest. In mijn jaren als ondernemer heb ik een groot aantal start-ups gehad. Helaas zijn de meeste ervan een vroegtijdige dood gestorven. En vaak bekroop me dan achteraf het gevoel dat ik eigenlijk bij de start al wist dat het niet zou werken. Vandaar dat ik de Knock-out 5 heb bedacht.
Doel
Eén van de principes van agile is het ‘maximaliseren van het niet-doen’. Combineer dit met wat oma al zei: ‘Begint eer ge begint’, en je hebt de Knock-out 5. Met deze eenvoudige werkvorm voorkom je dat je tijd, energie en geld steekt in iets dat eigenlijk bij de start al zinloos was.
Werkwijze
Stap 1. Schrijf zoveel mogelijk redenen op waarom het NIET gaat lukken. Doe dit met zoveel mogelijk mensen. Gebruik een whiteboard en post-it’s.
Stap 2. Via dotvoting bepaal je de belangrijkste vijf struikelblokken; de voornaamste redenen waarom het niet gaat lukken.
Stap 3. Bedenk plenair voor alle 5 struikelblokken een eerlijk weerwoord. Laat de aanwezigen hun ideeën bij het betreffende struikelblok plakken.
Stap 4. Bespreek de ideeën plenair.
Stap 5. Start je business pas als je voor alle 5 een bevredigende oplossing hebt gevonden.
(Mijmering. Och was ik maar Simon Sinek. Dan zou ik deze eenvoudige methodiek opkloppen tot een fraai geïllustreerd boek (dat geheid een best seller zou worden) en mijn gedachtengoed middels peperdure seminars verspreiden over de wereld. Al moet gezegd dat hij een betere spreker is dan ik.)
RED TEAMSEen vergaande variant op de knock out five is het zogenaamde ‘rode team’. Deze wijze van organisatieverbetering komt uit het leger, meer specifiek van de Red teams van het Amerikaanse Marine. Het idee: versterk je organisatie door er gaten in te schieten. Een speciaal rood Marine team krijgt een simpele missie: zorg dat je de eigen organisatie verslaat. Of, vertaald naar het bedrijfsleven, zorg dat je eigen organisatie failliet gaat. Stel een multi-disciplinair team samen en vraag hen hoe de concurrent eruit ziet die de eigen organisatie verslaat. Het rode team wordt een keiharde concurrent van de bestaande organisatie. Je hebt dan twee keuzes: of je neemt de leringen over en verandert je operating system, of je maakt een echte onderneming van het rode team een echt team.
Ps: het mogen opzetten van een rood team binnen een corporate is een van mijn ambities. Helaas is deze droom nog niet uitgekomen, maar ik blijf het proberen…
580 thoughts on “KNOCK OUT 5”