Agile werd in 2018 verkozen tot jeukwoord van het jaar. En dat is jammer. Want voor de mensen die écht agile werken, is het een antwoord op veel vragen in een wereld waarin alles continu verandert. Wat is agile precies? Je leest er alles over in het cyane deel van de LSD reeks. Op deze webpagina een samenvatting.
Agility
Agility is de vaardigheid om flexibel, creatief en snel klantwaarde te genereren op basis van échte klantbehoeften met tegelijkertijd beheersing van de risico’s in de complexe (maak)omgeving. Dat is een hele mond vol. In de kern: ontwikkel in kleine stappen op basis van de input en feedback van de gebruiker. Het deel over ‘risicobeheersing’ is tricky. Het ademt het oude Command & Control denken. Door juiste toepassing van de Agile mindset – bijvoorbeeld door te werken met het Scrum framework – ontstaat controle en risicobeheersing vanzelf.
Een groot vaccin in kleine stappen
Eind 2020 komen meerdere farmaceuten met marktklare vaccins voor het Coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Binnen 9 maanden! Dat is razendsnel voor een vaccin. Er zijn veel redenen waarom deze nieuwe vaccins sneller klaar – én nog steeds veilig – zijn, maar een belangrijk aspect is de zogenaamde ‘rolling review’ (rollende beoordeling). In plaats van een grote batch-aanpak, wordt een incrementele aanpak gekozen, waarbij kleine stukjes sneller ‘klaar’ zijn, de feedbackloop door nauwe samenwerking wordt verkort en grote herwerking na beoordelingen worden vermeden. (Met dank aan Scrum master Sjoerd Kranendonk voor de observatie).
Tip: maak je productreis van eerste idee tot klantervaring zichtbaar met een Obeya. Het kan online (bijvoorbeeld met iObeya) maar vanuit het ‘denken met je handen’ bij voorkeur in een live ruimte. Een tussenoplossing is de facilitator in de live Obeya zetten met een camera op zijn neus en een microfoon boven zijn hoofd. Veel informatie over Obeya’s lees je hier.
Agile
– Agile coaching
– Agile scaling
– Agile podcasts
– Lezen over Agile werken
Scrum
Het bekendste agile framework is Scrum. Scrum wordt gebruikt door negentig procent van de software-ontwikkelaars maar ook buiten de IT succesvol ingezet. In deze toolkit:
– Scrumposter
– De Product Owner
– User stories
– Story mapping
– Lezen over Scrum
– Kanban
– ScrumBan