Er zijn diverse manieren om een product in kleine stappen te ontwikkelen. De termen Prototype, MVP, Spike en Proof of Concept worden vaak door elkaar gebruikt, maar er zijn zeker verschillen. Download ons handige overzicht met de verschillen.
Oefenen met prototyping
Een leuke oefening om kennis te maken met prototyping (en de principes van design thinking zoals ‘denken met je handen’) is de Marshmallow challenge uit de koker van Tom Wujek. Hieronder staat de instructie.
Tip: sluit af met de conclusies van Tom Wujek in zijn TED talk.
Min specs
Een leuke Liberating structure om het prototyping proces mee te beginnen is de ‘Min Specs’. De instructie staat hieronder. Deze oefening gaat uit van een scrumteam met een Product Owner (PO). De BO is de Business Owner.
Improv prototyping
Doe eens gek. Knutsel je prototype niet, maar acteer ‘m. De instructies van deze liberating structure vind je hier.
Morfologische kaart
Deze oefening is feitelijk een voorbereiding op het prototype. Een manier om het totale probleem op te delen in stukjes en voor elke meerdere ideeen voor prototyping te bedenken. Het werkt qua proces heel eenvoudig:
1. Zorg voor een lege, grote wand of bord
2. Deel met de groep het hele probleem of productidee op in brokken. Zorg dat je het detailniveau tenminste 5 en maximaal 20 brokken oplevert.
3. Schrijf de brokken op post-it’s, liefst met een tekeningetje, en plak deze onder elkaar op het bord.
4. Ga vervolgens in tweetallen aan de slag. Je krijgt een brk (rij) toegewezen, verzint in vijf minuten zoveel mogelijk oplossingen en bespreekt die vervolgens als tweetal. Ontdubbel en plak alle ideeen in de betreffende rij.
5. Als elk tweetal elke brok heeft bekeken, is je inventarisatie klaar en kun je met prototypen beginnen!
TIP: KISS
Houd je prototype ‘schoon’. Voeg je iets toe, haal dan ook iets weg. KISS dus. Of, zoals Nicola Tesla het fraai zegt: ‘De beste machine is die met de minste onderdelen.’